På 1700-talet yttrade författaren och filosofen Voltaire det kända citatet om att ”man bör odla sin trädgård”. Han hade kanske ett mer filosofiskt syfte med begreppet men för alla som har en trädgård är uttrycket väldigt konkret. Har man tillgång till en trädgård ska man självklart odla den, vårda den och forma den så som man själv vill ha den. Den som aldrig har haft en trädgård tidigare kan ha svårt att veta vad som är möjligt och vilket utseende man kommer att trivas bäst med vilket i vissa fall kan resultera i att man inte gör något alls. Utom möjligen klipper gräsmattan då och då. Med denna inställning kan trädgården mest bli ett dåligt samvete och inte alls den där avkopplande oasen man kanske hoppats på när man först blev ägare. Som tur är finns det hjälp att få av många olika slag, det behövs bara ett beslut att förändra situationen.
Plantera och gräva
Den som gillar blommor kan börja med att planera några bra platser för rabatter. För att det ska växa bra behövs både goda råd och ordentligt grävarbete. Hyr en för ändamålet anpassad minigrävare och gå loss på marken med den, det är roligt och oändligt mycket lättare än att gräva med en spade. Kanske blir det även några gropar för plantering av buskar eller rentav ett fruktträd på samma gång. Den som hyr en minigrävare har mycket att vinna på att planera i förväg så tiden kan utnyttjas effektivt. Välj en modell som är anpassad för det jobb som ska göras så du inte råkar hyra en för klen minigrävare som inte orkar med det du tänkt göra.
Om du hyr minigrävare för att bygga en pool får du räkna med att grävandet tar mycket tid. Oavsett hur det grävs kommer det att bli mycket stora massor som måste kunna forslas bort så även det måste planeras i så fall.
Växter och växtzoner
Oavsett var man bor i vårt avlånga land går det att få en härligt grönskande trädgård. Lättast är det kanske i de södra delarna där de flesta växterna trivs och utbudet därmed är större men det finns alternativ för alla. Landet är indelat i åtta växtzoner med lite olika förutsättningar. Dessa zoner är tänkta att fungera som grundläggande riktlinjer och den som köper växter på plantskolor får ofta information om vilken zon den aktuella växten ska trivas i.
Trädgårdsdesign och utemiljö
En del vill ha tummelplats för barnen andra vill ha prydliga planteringar och lusthus eller grillhörnor. Några vill ha båda delar. En trädgård kan, om den inte är för liten, oftast delas in i olika sektioner så att alla önskemål kan tillgodoses så bra som möjligt. Det går att få hjälp med planeringen för den som tycker det är svårt att få till det på ett bra sätt. Bakom en vacker trädgård ligger det ofta mycket planeringsarbete.
Inspiration och kroppsarbete
Att anlägga en trädgård är bara starten. För de flesta blir det sedan ett ständigt pågående projekt där inspiration från grannar eller trädgårdsmässor följs av nya planer, grävning och omplanteringar. För många blir det en riktigt kul hobby.
Om författaren